Eficientizeaza consumul energetic cu ajutorul becurilor LED
A venit ziua aceea! Ziua la care te-ai gandit de multe ori, dar pe care ai tot sarit-o pentru ca erau altele mai importante. Vorbim de ziua in care te-ai decis sa iti schimbi iluminatul. Nu ti-ai batut prea tare capul cu asta pentru ca “Nu poate fi atat de complicat sa ai un iluminat performant…”. Te duci prin magazine stiind ca becurile cu incandescenta au cam fost inlocuite de LED si ca becurile cu LED au viata lunga dar cam atat.
Cumpara becuri LED de calitate online.
Ajungi la magazin, ti se dilata pupilele si te ia durerea de cap. Oferta la becuri este foarte variata iar valorile pe care le stiai nu mai sunt valabile de loc. Becurile cu noile tehnologii consuma mai putina energie decat becurile incandescente producand totusi aceeasi cantitate de lumina.
7 factori de luat in considerare cand alegi un bec LED
Forma Becului si Soclul
Denumirile pentru forma becului este destul de explicative. Avem glob, reflector sau spirala. Ia in calcul aceast lucru si masoara corpurile de iluminat sau orienteaza-te in functie de becurile vechi pe care le aveai.
Iata cateva din cele mai folosite forme de becuri
Exista doua tipuri principale de soclu, cel cu insurubare sau cel cu pini fiecare cu mai multe marimi diferite. Este foarte important sa stii ce fel de soclu trebuie sa aiba becul pe care il doresti pentru ca altfel nu il vei putea monta sau nu ti se va potrivi in corpul de iluminat ca si marime si nu vei putea sa il folosesti.
Watti si Lumeni
In Watti se masoara cantitatea de energie necesara pentru a aprinde becul pe cand lumenii masoara cantitatea de lumina produsa. Cu cat un bec produce mai multi lumeni cu atat va fi mai puternica lumina. Cand cautam un bec eficient energetic, uita-te la lumeni mai degraba decat la Watti.
Culoarea Luminii
Culoarea luminii descrie cum influenteaza lumina becului culorile pe care le percepem ochiul uman. Culoarea luminii este o scara de la 0% – 100% ce arata cat de fidela este lumina data de bec in comparatie cu unitatea de referinta. In general unitatea de referinta acceptata este lumina zilei. Becurile cu Culoarea luminii intre 85 – 90 sunt considerate bune, cele cu peste 90 sunt considerate excelente si pot fi folosite in industrii sau joburi unde calitatea culorii este cruciala (studio de design, tipografie etc).
Temperatura culorii
Temperatura culorii descrie cum se vede lumina cand privesti direct intr-un bec aprins si este masurata in Kelvini (K). Becurile care produc o lumina alb-galbuie se incadreaza in zona 2700K si ofera un sentiment de caldura, de confort. Pe masura ce temperatura culorii creste tenta galbuie scade si lumina trece prin alb spre albastru-deschis, o tenta mai rece. La temperatura culorii de 5000K lumina apare foarte intensa si de o culoare alb-albastruie.
Mai jos ti-am pus la dispozitie un grafic explicativ cu nivelele de temperatura a culorii si echivalentul lor in becuri.
Voltajul (Puterea)
Pentru eficienta maxima, voltajul becului trebuie sa fie identic cu voltajul oferit de corpul de iluminat. Este foarte important ca aceasta potrivire sa fie cat mai precisa. Un voltaj mai mic consuma mai mult curent electric iar un voltaj mai mare iti reduce durata de viata a becului, in final ducand la deteriorarea acestuia pana la “ardere”. In cazul becurilor cu incandescenta poti folosi becuri cu un voltaj mai mic dar ca rezultat vei beneficia de o lumina mai slaba.
Compatibilitate cu Intrerupator Dimmer (Variator)
Din cauza alimentarii interne, multe becuri LED nu sunt compatibile cu intrerupătoarele cu dimmer (variator). Dacă doresi sa folosesti intrerupator dimmer, cauta un bec LED care specifica in mod clar acest lucru. In caz contrar, in functie de tipul si de calitatea variatorului, s-ar putea sa te lovesti de becuri LED care nu se aprind, care nu se sting, care nu reacționează la reglaj sau care au o lumină fluctuantă. In cel mai rau caz, incompatibilitatea duce la „arderea” imediata a becului.
Reglare a spectrului luminii
O functionalitate relativ noua a unor modele de becuri LED, această optiune permite setarea si ajustarea libera sau in trepte a culorii luminii emise. Dacă vrei sa alegi intre o culoare alba calda sau neutra, aceste becuri iti permit si alegerea unor culori diferite de alb pentru a crea ambientul dorit.
Iluminare de camera cu Philips Hue
Aceste produse fiind noi, sunt inca scumpe, iar daca vorbim despre modelele care se conecteaza la o unitate wireless cu unitate de control si aplicații pentru telefonul mobil, preturile vor creste vizibil.
In incheiere
La cat de simplu este becul ca si functionalitate, procesul de alegere a optiunii cea mai buna poate fi generator de confuzii. Daca iei in calcul cei 5 factori de mai sus, corpurile de iluminat si locatia pe care vrei sa o iluminezi, nu vei mai gresi.