blog-top-header

Intoarcerea becurilor incandescente.

De cand UE a restrictionat vanzarea de becuri traditionale cu incandescenta, proprietarii de case, apartamente si imobile se plang de costurile inlocuirii cu becuri eficiente-energetic.
Lumina alba sterila a LEDului si intarzierea pana obtii cantitatea de lumina dorita i-a facut pe multi sa ofteze dupa lumina calda a becului cu filament.

 

Lucrurile par sa se lumineze (ca sa zic asa) pentru proprietari. Oameni de stiinta din SUA au venit cu o solutie care are potentialul sa ridice iar in reflectoare becul cu incandescenta.

 

Cercetatori de la faimoasa universitate MIT au demonstrat ca prin infasurarea filamentului cu o structura cristalina speciala, pot intoarce energia ce in mod normal se pierdea prin caldura, in timp ce permite luminii sa treaca nestingherita.

 

Tehnica a fost botezata „Reciclarea luminii” pentru ca energia ce in mod normal s-ar disipa in aer este redirectionana inapoi in filament unde creaza lumina noua.

 

„Recicleaza energie ce altfel ar fi irosita” declara prof. Marin Soljacic.

Becurile traditionale au in mod normal o eficienta de doar 5%, 95% din energie pierzandu-se in aer. In comparatie, becurile LED au o eficienta de aproximativ 14%. Dar oamenii de stiinta cred ca acest nou bec poate atinge eficiente de peste 40%.

 

Culorile arata mult mai natural. Becurile cu filament au un „color rendering index” de 100, pentru ca ofera toate nuantele naturale ochiului. Becurile LED calde abia se ridica pana la 80 si marea majoritate sunt mult sub.

 

„Becul experimental este o dovada de concept pe care il consideram ca slab pe scara performatei pe care ar putea sa le atinga” spune cercetatorul sef Ivan Celanovic.

 

Becul clasic, inventat de Edison acum 130 de ani functioneaza incalzind un fir de Tungsten la o temperatura de aprox. 2700 de grade Celsius. La temperaturile acestea firul de Tungsten emite ceea ce numim radiatii de corp negru, un spectru foarte larg ce ofera acea lumina calda si ne lasa sa vedem culori naturale, nealterate, ca la lumina alba a LED sau Neon.

 

Cercetatorii au avertizat in repetate randuri ca lumina alb albastra a becurilor moderne pot cauza insomnii, iar in caz de degradare suntem expusi la chimicale foarte periculoase.

 

 

Sursa articol: The Telegraph

Promotii din Magazinul Online Euro Vial Lighting