blog-top-header

Cea mai buna baterie pentru masina electrica

Stiati ca: Vom putea sa ne incarcam masina electrica in doar 15 minute cu o baterie ce dureaza 20 de ani?

 

Tehnologia bateriilor pentru masinile electrice (EV) a atins noi culmi, atat in ceea ce priveste eficienta, cat si sustenabilitatea, consolidand astfel viitorul mobilitatii electrice. Printre cele mai performante baterii actuale se numara bateriile litiu-ion, care continua sa fie standardul in industrie datorita densitatii lor energetice si duratei de viata extinse. Totusi, inovatiile recente introduc noi tehnologii care promit sa redefineasca acest peisaj.

 

Echipeaza-ti locuinta sau biroul cu o statie de incarcare a masinii electrice de la Euro Vial Lighting!

 

statie incarcare electrica

 

Ce este o baterie de masina electrica?

O baterie pentru masina electrica este componenta principala care stocheaza energia necesara pentru functionarea motorului electric al vehiculului. Aceste baterii sunt reincarcabile si functioneaza pe baza de electrochimie, adica transforma energia chimica in energie electrica prin intermediul unor reactii chimice controlate.

 

Cea mai comuna tehnologie utilizata in bateriile masinilor electrice de astazi este bateria litiu-ion (Li-ion), care ofera un echilibru intre densitatea energetica (cantitatea de energie pe unitatea de masa), durabilitate si cost. Aceste baterii sunt compuse din celule individuale, fiecare cu un anod (electrod negativ), un catod (electrod pozitiv) si un electrolit care permite fluxul de ioni intre cei doi electrozi.

 

Bateria unei masini electrice are rolul de a alimenta nu doar motorul, ci si alte componente electronice ale vehiculului, cum ar fi sistemele de infotainment, climatizarea si iluminarea. In plus, eficienta si autonomia masinii electrice sunt direct influentate de capacitatea si performanta bateriei, ceea ce face ca dezvoltarea de noi tehnologii pentru baterii sa fie esentiala pentru progresul industriei auto electrice.

 

Top baterii masina electrica actuale:

  1. Bateriile cu litiu-ion (Li-ion): Acestea raman lider pe piata datorita echilibrului excelent intre performanta, durabilitate si cost. Variantele de Li-ion cu catod NMC (nichel-mangan-cobalt) sunt populare in special in Europa si America de Nord, oferind o densitate energetica superioara.

  2. Bateriile LFP (litiu-fier-fosfat): Dominante in China, aceste baterii ofera o siguranta crescuta si un ciclu de viata mai lung, desi cu o densitate energetica ceva mai scazuta. LFP-urile sunt tot mai utilizate si in alte piete datorita costurilor mai mici si durabilitatii ridicate.

  3. Bateriile cu siliciu: In plina dezvoltare, aceste baterii folosesc un anod de siliciu care promite sa mareasca capacitatea si sa reduca timpul de incarcare. Nissan si alte companii lucreaza intens pentru a aduce aceasta tehnologie la scara larga.

 

Bateria pentru masina electrica a viitorului

Masinile electrice de maine vor putea sa fie incarcate in doar 15 minute multumita unei noi baterii ce a fost prezentata de cercetatori din Singapore.

 

Acestia au creat o baterie de masina electrica ce poate fi incarcata pana la 70% in doar 2 minute.

 

Bateria mica, circulara rezista conform estimarilor, pana la 20 de ani, ne spun cercetatorii de la Universitatea Tehnologica Nanyang. Va rezista la mai mult de 10.000 de cicluri de incarcare, mult mai mult decat bateriile din ziua de azi.

 

Oamenii de stiinta cred ca aceasta baterie are un potential enorm pentru masinile electrice pentru ca permite incarcarea super-rapida si reluarea calatoriei in timp record.

 

O alta directie a bateriei sunt bineinteles device-urile portabile (telefoane tablete etc) care se vor incarca in minute.

 

Cercetatorii au inlocuit grafitul traditional ce se foloseste in baterii cu un materiale nou, gel, ce este facut din dioxid de titaniu, gasit in pamant. Din dioxidul de titaniu se fabrica nanotuburi mai subtiri decat un fir de par.

 

Urmatorul pas este construirea unui prototip mare de baterie care sa foloseasca masinilor electrice.

 

Chen Xiandong, cel care a dezvoltat noua tehnologie spune: „Cu ajutorul nanotehnologiei, masinile electrice isi vor mari semnificativ raza de actiune cu doar 5 minute de incarcare, timp care este similar cu alimentarea cu benzina pentru masini actuale”.

 

„La fel de important ca si bateria masinii electrice insasi, acum putem reduce drastic deseurile generate de bateriile aruncate pentru ca acestea vor dura de peste 10 ori mai mult decat generatia actuala de baterii Litiu-Ion.”

 

electriccarcharing

 

 

Aceasta descoperire este ultimul mare salt in tehnologia bateriilor.

 

Mai devreme anul acesta StoreDot o companie start-up din Israel a prezentat un concept de baterie ce se incarca in doar 30 de secunde. Demonstratia lor a constat intr-un telefon Samsung ce a fost incarcat de la 0 in doar 26 de sec. Cercetatorii de la StoreDot au anuntat ca preconizeaza ca vor putea sa micsoreze bateria cat sa intre in device-urile conventionale (telefon) in urmatorul an, deci vom avea aceste noi baterii foarte curand.

 


Sursa Imagini: Nanyan Technological University
Sursa articol: factor-tech.com

 

Promotii din Magazinul Online Euro Vial Lighting