blog-top-header

Iluminat pentru viata. Imbunatatirea obiceiurilor si a sanatatii.

Eficienta iluminatului a evoluat considerabil de la inventia becului cu incandescenta. Iluminarea compacta fluorescenta a permis reducerea consumului becurilor de energie cu 75% fata de becul cu incandescenta, iar tehnologia LED a redus consumul cu 85%. Cu toate acestea, iluminatul cu incandescenta are un beneficiu pe care succesorii sai tind sa nu il aiba si anume se „simte mai natural” pentru oameni. Multe din becurile LED sau fluorescente au o componenta mai mare de lumina alba sau albastruie, care este buna pentru a tine angajatii mai alerti intr-un loc de munca, dar de asemeni poate sa iti dea peste cap ciclul somnului, daca il folosesti in casa.

 

Vestea buna este ca iluminatul cu LED este foarte versatil si poate fi ajustat sa creeze o stare de bine.

 

Producatorii de lampi devin din ce in ce mai constienti de componenta umana a iluminatului. Nu se reduce totul la a produce becul cel mai eficient energetic, ci de a produce becul cu cele mai bune caracteristici pentru situatia in care este folosit. In zilele noastre gasim lampi ce isi schimba intensitatea si culoarea in functie de starea de spirit pe care o doresti, pot sa iti induca somn sau din contra, sa te ajute sa te trezesti din somn. Aceste solutii de iluminat „biologic” sunt deja folosite de ceva vreme in spatiile medicale si de curand au inceput sa apara si ca produse comerciale.

biologila1

Deja exista in lume companii ce creaza solutii de iluminat LED ce se concentreaza pe bunastarea fiintelor umane cat si a celorlalte fiinte vii. Printre lampile specializate pe care acestia le prezinta se nuamara:

 

  • Sleepy Baby – o lampa ce ajuta copii sa dezvolte obiceiuri sanatoase de somn, si in consecinta ajuta parintii sa se odihneasca mai mult.
  • Good Night – concept similar cu Sleepy Baby dar pentru adulti. In loc sa consume pastile de dormit, persoanele cu probleme cu somnul pot sa adoarma natural sub influenta luminii.
  • Awake/Alert – o lampa proiectata sa iti ofere un plus de energie. Acest tip de lampa este gandit sa te ajute sa iti pornesti ziua cu energie si sa te ajute sa te concentrezi asupra lururilor pe care le ai de facut.
  • Grow – o lampa parabolica special gandita pentru horticultura, ce are un spectru de lumina ce ajuta plantele sa creasca.
  • Coastal – un concept inovativ gandit sa fie folosit in iluminarea proprietatilor pe plaja, menit sa ajute obiceiurile vietii marine cum ar fi broastele testoase.

 

Brandurile mari din industria iluminatului ofera acum produse ce depasesc economisirea de energie. Unul din trendurile industriei in prezent este sa ofere iluminat LED cu automatizari ca reducerea intensitatii (dimming), integrare cu device-uri inteligente (telefoane, tablete etc) si ajustarea culorii.

 

ex. Philips a introdus in piata gama Hue, al carei slogan este „Iluminat Personal Wireless”. Cu Hue poti ajusta iluminatul pentru citit, pentru relaxare cat si pentru pentru energizare si sau concentrare. Philips Hue poate chiar sa se sincronizeze cu jocuri sau filme si sa le completeze prin ilulminat ajutandu-te sa te cufunzi mult mai bine in atmosfera. Philips Hue poate chiar sa se sincronizeze cu muzica.

 

Tehnologia transforma pana acum banalul iluminat intr-un subiect complex ce creaza posibilitati nebanuite pentru specialistii in iluminat cat si pentru arhitecti designeri de interior etc. Iluminatul a evoluat peste economisirea de energie, intr-o unealta de imbunatatire a calitatii vietii.

 

 

Sursa: lighting.life

Promotii din Magazinul Online Euro Vial Lighting