blog-top-header

De ce LED este alegerea favorita pentru locul de munca?

Importanta iluminatului la locul de munca poate fi impartita in mai multe categorii. Acestea includ siguranta , sanatatea, productivitatea, ergonomia si bineinteles alegerea personala. Printre aceste categorii apare si Responsabilitatea Sociala a Corporatiilor (RSC) care aduce in discutie aspectul economiei la energie. Este benefic pentru un manager sa spuna ca isi multumeste angajatii si in acelasi timp ajuta mediul inconjurator. In acelasi timp economiseste bani prin facturi mai mici si prin necesitati de mentenanta mai reduse.

 

LED sau Dioda Emitatoare de Lumina este o sursa de lumina eficienta energetic ce creste rapid in popularitate nu numai la locul de munca ci si in acasa. Studii internationale arata ca iluminatul cu LED are impactul potential cel mai mare de economisire a energiei electrice. Pana in 2030 folosirea LED ar putea sa economiseasca estimativ 350 de Terra Watti Ora (comparat cu iluminare fara LED) per continent si o economisire de aproximativ 30 de miliarde de Dolari la preturile energiei din ziua de azi.


La locul de munca in mod deosebit, tehnologiile eficiente energetic sunt usor de gasit, iar in curand tehnologia LED va fi printre cele mai usor de gasit.

 

Siguranta

Calitatea ridicata a iluminarii cu LED permite lucratorilor sa fie alerti si sa vada clar potentiale pericole cum ar fi obiecte mici, cabluri sau orice altceva ce ar putea sa provoace cazaturi. Luminile de urgenta pentru semnalizarea iesirilor sunt de obicei LED din cauza claritatii luminii, nivelului de stralucire si duratei mari de viata. In cazul unei urgente este crucial sa reperam repede iesirile si de asemeni este important ca holurile, scarile si iesirile sa fie bine luminate.

 

Sanatate

Iluminatul si sanataea sunt corelate in multe feluri. Iluminatul slab provoaca letargie in oameni si provoaca disconfort la nivelul ochilor. Lumea medicala a introdus recent 2 afectiuni legate de calitatea luminii: Seasonal Affective Disorder (SAD) si Sick Building Syndrome (SBS). SBS este o afectiune provocata de un element din cladire. In cazul nostru poate fi iluminarea. SBS se manifesta prin simptome ca dureri de cap si ameteala. SAD este un tip de depresie cauzata de schimbarea sezoanelor, in mod tipic instalandu-se toamna si continuand prin iarna. Simptomele SAD au fost dovedit contracarate recent prin expunerea la o lumina de calitate.

 

Productivitatea

Iluminatul slab poate duce la scaderi considerabile a randamentelor cand vine vorba de productivitate. La fel si in cazul motivatiei, si cu totii stim deja ca motivatia zilnica este o resursa foarte finita, care trebuie manageriata pentru a face fata zilei de lucru a omului modern. Iluminatul de Sarcina este un termen nou, important in proiectarea birourilor moderne. Majoritatea angajatilor lucreaza in diferite zone ale spatiului de lucru pe parcursul zilei iar Iluminatul orientat pe Sarcina le permite sa isi faca treaba confortabil si cu o productivitate optima.

 

furniture-led-office-lighting-fixtures-combined-with-track-lighting-spaces-and-ceiling-painted-with-white-interior-color-decorating-ideas-office-lighting-home-office-lighting-fixtures.jpg

 

Ergonomia

Este studiul eficientei persoanelor la locul de munca, factor foarte afectat de catre iluminat. Felul in care spatiul de lucru este proiectat, in mod specific vis-a-vis de iluminat, poate sa imbunatateasca sau dimpotriva sa limiteze performantele angajatilor. Refractiile, reflectiile si umbrele joaca un rol negativ in studiile ergonomice, in timp ce schimbari strategice pe aceste subiecte in proiectarea unui birou arata clar imbunatatiri. Ergonomia se concentreaza pe scaderea nivelului de stress al angajatului, pe adaptarea locului de munca la angajat si nu invers.

 

Alegerea Personala

Alegerea personala este posibila acum, prin iluminatul cu LED. Acesta permite folosirea de diferite nivele de iluminat de catre persoane diferite. Mai nou, companiile ofera angajatilor posibilitati individuale de a controla iluminatul in spatiul de lucru direct de la birouri. Prin aceasta mica schimbare, productivitatea angajatului are potential de marire, la fel si starea de bine, facand astfel investitia sa se merite.

 

Responsabilitate Sociala a Corporatiei (RSC)

Dupa cum am mentionat mai sus, economisirea de energie este un beneficiu major pe care becurile LED le aduc in locurile de munca. Pe langa reducerea consumului de energie, acestea reduc si emisiile de Dioxid de Carbon, fapt ce reduce amprenta de carbon a companiei per total. Responsabilitatea fata de mediu este o parte mare a RSC si responsabilitatea angajatului este la fel de importanta. Beneficiile pe care becurile LED le aduc angajatilor pot fi cu siguranta marcate ca eforturi RSC.

 

Un loc de munca bine iluminat si corect iluminat beneficiaza angajatilor, companiei si mediului inconjurator. Penru cei ce inca nu au luat in considerare trecerea la becuri LED, iata cateva moduri in care pot incepe. Lampile existente pot fi adaptate pentru folosirea de becuri cu LED pentru ca majoritatea becurilor LED se potrivesc in soclurile vechi, de becuri cu incandescenta, sau pot fi instalate lampi noi cu LED in locurile unde este necesar. Este recomandat sa contactezi un specialist in iluminat pentru o planificare prealabila.

 

 

Sursa: energymanagertoday.com

Promotii din Magazinul Online Euro Vial Lighting