blog-top-header

Trenduri in Tehnologia Constructiilor

Traim vremuri cu mari schimbari in domeniul Constructii. De la Universitatea Autodesk din Las Vegas va aducem trenduri tehnice ce vor schimba afacerea ta in lunile si anii ce vor veni.

 

Digital Offsite Manufacturing

 

Offsite Manufacturing (productia moderna de prefabricate) a fost o sintagma ce a provocat multa valva in lumea constructiilor de ani buni. Acum imagineaza-ti ca procesul ar putea fi complet digitalizat.

 

O companie din Olanda, Voorbij Prefab a creat primul facility digital de productie de prefabricate care, spune un reprezentant Voorbij Prefab, nu numai ca imbunatateste calitatea produsului dar si reduce semnificativ costurile de constructie si timpul necesar pentru sectorul constructii locuinte.

 

Procesul foloseste design digital impartit in piese componente ce sunt procesate de computer si printate 3D cu o viteza exceptionala.

 

Acest proces a transformat Voorbij Prefab dintr-o companie care pierdea bani din toate partile in 2013 intr-o poveste de success cu un profit sanatos in 2016. Procesul de asemeni a transformat productia reducant timpii de productie cu 80%, reducand costurile de productie si de asemeni reducand personalul de la 180 de angajati la 12.

 

Carti de Vizita Inteligente

 

Au trecut vremurile cand cartile de vizita reprezentau doar o metoda de a schimba contacte. Acum un lucrator in constructii isi poate transporta tot proiectul pe spatele unei banale carti de vizita … nu chiar asa banala.

3005468_Smart-Business-Cards_Coins-Fulcro

Compania englezeasca Coins & Fulcro a folosit ultima tehnica de realitate augmentata pentru a dezvolta o aplicatie ce poate citi coduri de pe spatele cartii de vizita si construieste automat o reprezentare digitala full 3d a proiectului planificat direct pe ecranul unui smartphone.

 

Aplicatia are functii de zoom ce practic iti permit sa te plimbi prin tot proiectul 3D. Aplicatia are mare succes, mai ales in negocieri si discutii in care este necesara prezentarea de planuri.

 

Castile de Protectie Inteligente

 

De parca un creier nu era de ajuns, compania americana Daqri a dezvoltat o modalitate ca un lucrator in costructii sa foloseasca doua creiere prin introducerea primei Casti Inteligente.

 

Undeva intre Google Glass si casca obisnuita de protectie, Casca Inteligenta doreste sa aduca lucratorului informatii vitale despre mediul de lucru instantaneu.

3005469_Smart-helmet

Utilizatorul poate accesa date despre fise tehnice pentru anumite componente, sa masoare distante sau sa vada 360 de grade cu ajutorul camerelor din dotare.

 

Casca de asemeni imbunatateste comunicatia la locul de munca prin sisteme instant messaging sau prin functia de video streaming.

 

Toate aceste functii sunt controlate, nu prin touch cum te-ai astepta, nici prin voce, ci prin miscarea ochilor.

Casca Inteligenta a fost deja testata in mai multe locatii si proiecte in lume si a dovedit imbunatatiri semnificative in productivitate, sanatate si siguranta.

 

Drone Industriale

 

Implicarea dronelor in constructii nu este o idee noua dar importanta ei continua sa castige teren.

Fata de primele versiuni de drone utilitare care aveau camere foto si video performante, noile concepte de drone industriale vin cu echipamente de mapare digitala instalate.

 

Maparea digitala produce duplicate 3D sau 2D ale proiectelor care pot fi comparate si recomparate pentru a obtine statistici detaliate.

3005467_Falcon-8-drone

Un alt anataj este automatizarea. Drone ca cele produse de Topcon si Skycatch sunt complet automatizate, nu au nevoie de pilot. Un administrator programeaza rutele iar dronele isi fac singure treaba.

 

Folosirea de drone a cunoscut o crestere rapida mai ales in domeniile Constructii de Mari Dimensiuni si Constructii de Drumuri si Poduri din toata lumea.

 

Tehnologii Senzor

 

Foarte populare in sectoarele retail si marketing, folosirea de senzori este adoptata si in Constructii.

 

Cu obiectivul primar de a mari siguranta si a face comunicarea mai usoara la locul de munca, senzorii sunt atasati unei casti de protectie sau de centurile lucratorilor si comunica live constant pozitia lucratorului pe o harta digitala. Astfel un manager va sti in permanenta unde sunt oamenii pe santier.

 

Un manager poate programa pe o harta digitala zone periculoase. Orice lucrator ce intra intr-una din aceste zone va fi imediat avertizat sonor sau vizual despre pericol.

3005471_Workforce-sensors-PS-01

Tehnologiile bazate pe senzori devin din ce in ce mai populare si in cladiri sau structuri. Folosirea senzorilor in „Internetul Tuturor Lucrurilor” de care tot auzim transforma munca de mentenanta asupra structurilor si cladirilor dintr-o munca reactiva intr-una cu un model predictiv. Nu mai asteptam ca problemele sa aiba loc ci actionam in avans.

 

Un exemplu ar fi podurile in ale caror structura sunt incastrati senzori ce ofera informatii despre situatia podului pe durata vietii lor.

 

In proiecte in care in trecut era nevoie de o catastrofa pentru a evidentia erori sau hibe ascunse, acum senzorii ofera informatii ce permit inginerilor sa actioneze cu siguranta si sa numai lase sa se ajunga la dezastru.

 

Roboti

 

Ca si dronele, robotii nu sunt o noutate in lumea constructiilor, dar in ultimele 12 luni i-am vazut avansand de la categoria moft la o modalitate reala pentru companii sa economiseasca bani si sa accelereze proiectele.

 

De la brate robotice ce construiesc prefabricate la zidari robotici ce pot construi un zid de 3 ori mai repede decat orice constructor experimentat, numarul robotilor disponibili pentru sectorul constructii a crescut exponential.

 

Pe langa faptul ca in ultimii ani s-a vazut o crestere in numarul robotilor pentru constructii, democratizarea tehnologiei robotice permite companiilor sa produca aceste masinarii pentru mult mai putini bani.

 

 

Sursa : Construction News

Promotii din Magazinul Online Euro Vial Lighting