blog-top-header

Cum sa luminezi un subsol

Fiul unui prieten s-a apucat de lucru la un proiect de renovare inainte de sarbatori, pentru a crea un spatiu pentru familie in subsolul casei.

 

Cand s-a pus in discutie, mi-a fost ceruta parerea si am oferit aceste sfaturi pentru iluminare.

 

Din cauza tavanului relativ jos, spoturile au parut sa fie cea mai buna optiune. Pot fi ajutate usor cu lampi de masa si lampadare pentru a adauga iluminat suplimentar pentru diferite activitati sau pentru atmosfera.

 

Spoturile sunt foarte versatile si nu este nevoie sa fie plasate la distante egale. Chiar este mai bine sa oferi putin caracter spatiului si sa creezi puncte focale de iluminare.

bar

Spoturile merg foarte bine deasupra unui bar, mai ales in camere cu tavan jos.

 

Sugestia mea a fost sa foloseasca un rand de 3 spoturi cu directie ajustabila deasupra spatiului de joaca al copiilor, astfel ofera si posibilitatea redirectionarii fasciculelor luminoase spre pereti, poate spre un poster sau tablou. Asa ramane destul de multa lumina pentru zona de joaca si nici nu vor avea reflectie de lumina in televizor.

 

Regula de baza la spoturi este sa le plasezi la 10 cm  de pereti.

 

Cand vine vorba de consum, mergi cu cat de mult poti, dar pune intrerupatoare cu dimmer, care iti permit reglarea intensitatii luminii. Astfel cand ai de intretinut oaspeti poti avea lumina puternica, dar cand vrei o seara linistita in familie la un film poti mentine iluminatul la minim.

 

Prietenii nostri au vrut si o masa de biliard in subsol. Pentru aceasta le-am recomandat lampile de tavan pendant pentru capacitatea lor de a ilumina in unghiuri si de a crea puncte focale de lumina.

 

Pool-table

5 Sfaturi pentru subsolul tau:

  1. Mentine totul simplu. Daca e posibil foloseste spoturi prin tot spatiul pentru a mentine un aspect uniform.
  2. Foloseste corpuri de iluminat de calitate, nu ca acelea pe care le-ai folosi in garaj sau in atelier.
  3. Lumineaza colturile si marginile pentru a crea senzatia de spatiu mai mare.
  4. Adauga alte surse de lumina cum ar fi lampi de masa si lampi cu picior (lampadare) sau lustre tip pendant pentru atmosfera.
  5. Ilumineaza numai ce iti doresti sa se vada. Daca ai un colt in care tii mai mult lucruri „utile” lasa-l in intuneric si nu va fi observat. Pune o lumina pe zona aceea actionabila din alt intrerupator.

 

 

Articol sursa si credit imagini lightmynest.com

Promotii din Magazinul Online Euro Vial Lighting