blog-top-header

9 Lucruri pe care nu le-ai stiut despre Electricitatea Statica.

Sunt tipuri diferite de electricitate, altele decat cea care alimenteaza casele si device-urile noastre. Electricitatea statica este diferita fata de electricitatea generata de o turbina sau de bateria chimica. Iata 9 lucruri interesante despre electricitatea statica.


1. Electricitatea statica este o incarcatura, constituita din ioni pozitivi si negativi, pe suprafata unui obiect. Aceasta incarcatura nu se deplaseaza si de aici numele de Statica.

 

2. Incarcatura statica se creaza cand 2 suprafete se freaca una de cealalta. Prin frecare, electronii se muta de pe o suprafata pe alta in functie de polaritate aranjandu-se astfel incat un obiect va fi incarcat negativ si unul pozitiv. Frecarea repetata va constui o incarcatura mai mare.

 

3. Poti folosi electricitatea statica pentru a aprinde un bec folosind un balon si propriul par. Intr-o camera intunecata umfla balonul si leaga-l la gura, freaca-l insistent de par pentru 1 minut sau 2 si pune partile metalice ale becului pe balon. Voilla! Repeta partea cu frecarea balonului pentru a construi o incarcatura statica noua. Cu cat freci mai mult cu atat incarcatura va fi mai puternica si becul va staluci mai tare.

 

4. Fulgerul/Trasnetul este probabil cel mai bun exemplu de electricitate statica. Oamenii de stiinta ne explica acest tip de electricitate ca schimbul de incarcaturi intre particulele de gheata din nori. Cand se aduna o sarcina destul de mare se produce descarcarea la pamant pe care noi o cunoastem drept fulger.

 

5. In vremea Marelui Crah, pentru ca se constuise deja destul de mult cu metal peste tot dar inca existau drumuri de pamant, cantitati mari de praf in miscare acumulau prin frecare incarcaturi electrice statice ce puteau sa lase un om inconstient la descarcare. De asemeni acelasi fenomen crea regulat arcuri electrice din gardurile metalice si scurtcircuita sisteme electrice pe masini. S-a recurs la purtarea de obiecte de metal cum ar fi breloace pentru a evita aceste descarcari subite.

 

6. Energia statica este cea care face obiecte mici usoare sa se lipeasca unul de altul si parul din cap sa se ridice. Poti crea energie statica frecand matase pe sticla sau blana pe plastic.

 

7. Energia statica nu este chiar nefolositoare. Imprimantele si copiatoarele, filtrele de aer si de polen functioneaza cu energie statica. Imprimantele creaza incarcaturi statice ce atrag micro-stropii de cerneala pe foaie rezultand tiparitura.

 

8. Energia statica poate dauna gadgeturilor electronice cu cipuri sensibile. Aceste cipuri de obicei sunt protejate sau in limbaj tehnic ecranate, de energia statica. In general totusi, curentul static nu este periculos pentru ca este slab.

 

9. Printre aparatele faimoase ce arata proprietatile minunate ale energiei statice se numara Generatorul de Energie Statica Wimshurst, Masinaria Boneetti si generatorul Van der Graaf. Cel din urma se gaseste in muzeele tehnicii mai peste tot in lume sau la expozitiile electrice.

 

Promotii din Magazinul Online Euro Vial Lighting